Què és?

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí està duent a terme els Pressupostos Participatius, a través dels quals podeu decidir en què invertir una part del pressupost municipal.

Concretament, l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania 100.000 euros del pressupost municipal del 2018 en concepte d’inversions. D’aquests 100.000 euros, 75.000 es destinaran a projectes proposats per la ciutadania i 25.000 euros ja s’estan destinant a inversions territorials proposades pels Consells de Barri.

El projecte de pressupost participatiu es va iniciar el 20 d’abril de 2017 i es preveu que finalitzi el mes d’octubre amb la votació de propostes. Al llarg d’aquests mesos, s’han obert diferents espais de participació a través dels quals la ciutadania ha pogut proposar, debatre i decidir sobre projectes municipals relacionats amb la millora de l’espai públic, l’urbanisme, els equipaments i la mobilitat.

Què s’ha fet fins ara i què ens queda per fer?

  • Constitució de la Comissió Tècnica i de la Comissió de Seguiment dels pressupostos participatius, per acompanyar el procés i garantir-ne la viabilitat i transparència. (*)
  • Presentació pública dels pressupostos participatius, el 20/04/17 al Museu de la Mediterrània.
  • Recollida de propostes ciutadanes i d’entitats del municipi, del 20/04/17 al 8/5/17.
  • Diverses reunions de la Comissió Tècnica i la Comissió de Seguiment.
  • Taller de participació amb l’objectiu de debatre, re-elaborar i prioritzar les propostes, el 31/05/17, al Museu de la Mediterrània.
  • Valoració tècnica, econòmica i jurídica de les propostes, juny – setembre 2017.
  • Sessió de retorn per conèixer les propostes finalistes i el sistema de votació, 16 d’octubre de 2017, a les 20 h al Museu de la Mediterrània.
  • Votació popular de les propostes finalistes, del 16 al 31 d’octubre de 2017.

Com s’han escollit les propostes finalistes?

Al llarg del procés participatiu, la ciutadania i les entitats del municipi van presentar 177 propostes, de les quals la Comissió Tècnica en va validar 41. La ciutadania va prioritzar les propostes en un taller participatiu celebrat el 31 de maig de 2017.

En el document adjunt trobareu les 177 propostes que ciutadans i entitats del municipi han presentat al projecte de pressupostos participatius. Les dades que hi podreu consultar són per un costat les que ens han fet arribar directament els participants i per un altre costat les valoracions de la comissió tècnica. De cada proposta presentada hi trobareu doncs el títol, justificació, beneficiaris, descripció i finalment un apartat on la comissió tècnica informa dels motius pels quals la proposta ha estat acceptada o no. Les propostes de color verd són les que han passat a la fase de priorització. Veure document de propostes

En data 22/5/17, la Comissió Tècnica dels pressupostos participatius va valorar totes les propostes presentades, per analitzar si complien els criteris pre-establerts. De les 177 propostes finalment se'n van filtrar 41, pels següents motius: 70 propostes eren repetides, 19 propostes superaven el pressupost assignat, 18 propostes no eren una inversió, 14 no eren competència de l'Ajuntament, sinó d'altres administracions, 6 propostes ja es fan o estan previstes de fer per part de l'Ajuntament, 5 contradiuen plans aprovats i 4 no s'adapten al marc jurídic existent.

En data 24/5/17, la Comissió de Seguiment va validar el filtratge de la Comissió Tècnica.

En data 31/5/17, es va realitzar el taller de priorització de propostes, durant el taller, els assistents van treballar en grups per tal de prioritzar les propostes. Vols veure el resultat de les votacions? Consulta el document adjunt.

Quins projectes s’executaran?

Els projectes que hagin tingut major puntuació en la votació popular i que no superin l’import establert en els pressupostos participatius, que és de 75.000 €.

(*) Què són la Comissió Tècnica i la Comissió de Seguiment?

La Comissió de Seguiment dels Pressupostos Participatius és l’òrgan participatiu que fa el seguiment i el control del projecte. Està format per representants de tots els grups polítics municipals i de les entitats del poble.

La Comissió Tècnica és l’òrgan intern de l’Ajuntament que permet la bona comunicació i transversalitat del procés participatiu i en garanteix la seva viabilitat jurídica, tècnica i pressupostària. Està formada per l’interventor i secretari municipals, tècnics de l’àrea d’urbanisme, brigada, policia local, participació ciutadana i d’altres tècnics que puntualment siguin requerits per formar-ne part.

Tens alguna pregunta? T’atendrem encantats!

Àrea de Participació Ciutadana
Plaça de la Vila, 1
17257 Torroella de Montgri
Telèfon: 972 75 81 12
Adreça electrònica: participacio@torroella-estartit.cat